Zasto volimo polovan namestaj

Česterfild sofa (Chesterfield sofa)

Česterfild sofa (Chesterfield) je jedan od najprepoznatljivijih delova nameštaja na svetu. Možete putovati skoro na bilo koju lokaciju širom sveta i postoje dobre šanse da ćete na neki način doći do njega, bilo da se radi o nečijem stanu, hotelskom lobiju, kancelariji ili negde drugde. Sa svojom luksuznom kožom, dubokim zatvaranjem, donjim leđima i visokim rukohvatima, ovaj komad klasičnog stilskog nameštaja obeležio je džentlmenske klubove i domove starih Britanskih imperija, kako bi posle nekog vremena postao veoma čest, koristan i estetski komad nameštaja za vlasnika kuće iz svih krajeva sveta. Možda ste se pitali kako je jedan komad nameštaja postao toliko poželjan u toliko različitih kultura? Pa, odgovor na ovo pitanje može se pronaći kroz istoriju Chesterfielda stotinama godina od svog osnivanja. Detaljnije ćemo objasniti kako se ova skromna sofa razvila i postala jedan od omiljenih komada nameštaja na svetu.

Ko je izmislio Česterfild sofu?

Termin Česterfild (Chesterfield) prvi put se koristi za opisivanje komada nameštaja u obliku kaučuka negde oko 1800. godine. Ne postoje zvanični dokumenti koji potvrđuju priču, ali se misli da je stil prvobitno naručio Lord Philip Stanhope, četvrti Earl of Chesterfield (1694-1773), po kom je kauč i dobio ime. Pričalo se je da je Earl želeo komad nameštaja na koji će moći sesti tako da mu se odelo ne izgužva, pa je zaposlio lokalnog zanatliju kako bi došao do rešenja. Krajnji rezultat ove ideje bio je Chesterfield sofa. Lord Philip Stanhope je bio divljen književnik i političar, kao i jedna od bogatih aristokratskih klasa Britanije. Takođe je bio poznat kao kreator trendova njegovog vremena - neko koga mnogi prate kada su u pitanju najnoviji modni trendovi i stilovi.

Savremena Česterfild (Chesterfield) sofa

Nekada komad nameštaja u kome su uživali samo bogati, Česterfild sada uživa status koji je prevazišao klasu, ali zadržao vanvremenski i istaknut stil. Kako se moda menjala, Česterfild (Chesterfield) sofa je adaptirana kroz čitav niz dizajna, ali je i dalje zadržala klasičan i prepoznatljiv izgled koji se može kombinovati gotovo sa bilo kojim tradicionalnim ili modernim dekoraterskim stilom. Jednostavno rečeno, to je jedan od onih retkih komada nameštaja koji nikada neće izaći iz mode.